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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
09/01/2024 |
Data da última atualização: |
09/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
AFONSO JUNIOR, P. C.; PINTO, F. A. C.; QUEIROZ, D. M. |
Afiliação: |
PAULO CESAR AFONSO JUNIOR, CNPCa; F. A. C. PINTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; D. M. QUEIROZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA. |
Título: |
Aerodynamic properties of coffee cherries and beans. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
Biosystems Engineering, v. 98, n. 1, p. 39-46, 2007. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Aerodynamic properties of coffee cherry and beans for two varieties, viz., Coffea arabica (cv Catuai) and Coffea canephora (cv Conilon), were studied for moisture content ranges of 9-54% w.b. and 8-56% w.b., respectively. The increase in both moisture content and true density affected the aerodynamic properties of the product by promoting an increase in the terminal velocity and a reduction in the drag coefficient for both cultivars. The values of terminal velocity of the naturally preprocessed coffee cherries did not exhibit significant changes for the analysed cultivars. The values of terminal velocities for the washed coffee beans of cv Conilon were higher than those found for the beans of cv Catuai. The values of the drag coefficient for both coffee cherries and beans slightly changed during the drying process. However, the variation in the drag coefficient as a function of the moisture content and true density was more evident for the washed beans of Conilon coffee than for Catuai coffee. |
Thesagro: |
Café Catuaí. |
Thesaurus Nal: |
Aerodynamics; Cherries; Coffee beans. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01542naa a2200193 a 4500 001 2160606 005 2024-01-09 008 2007 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aAFONSO JUNIOR, P. C. 245 $aAerodynamic properties of coffee cherries and beans.$h[electronic resource] 260 $c2007 520 $aAerodynamic properties of coffee cherry and beans for two varieties, viz., Coffea arabica (cv Catuai) and Coffea canephora (cv Conilon), were studied for moisture content ranges of 9-54% w.b. and 8-56% w.b., respectively. The increase in both moisture content and true density affected the aerodynamic properties of the product by promoting an increase in the terminal velocity and a reduction in the drag coefficient for both cultivars. The values of terminal velocity of the naturally preprocessed coffee cherries did not exhibit significant changes for the analysed cultivars. The values of terminal velocities for the washed coffee beans of cv Conilon were higher than those found for the beans of cv Catuai. The values of the drag coefficient for both coffee cherries and beans slightly changed during the drying process. However, the variation in the drag coefficient as a function of the moisture content and true density was more evident for the washed beans of Conilon coffee than for Catuai coffee. 650 $aAerodynamics 650 $aCherries 650 $aCoffee beans 650 $aCafé Catuaí 700 1 $aPINTO, F. A. C. 700 1 $aQUEIROZ, D. M. 773 $tBiosystems Engineering$gv. 98, n. 1, p. 39-46, 2007.
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Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 24 | |
9. | | FARIA, M. R.; GUIMARÃES, R. A.; PEREIRA, P. F.; PINTO, F. A. M. F.; BETTIOL, W.; MEDEIROS, H. V. Contribuição de resíduos orgânicos nas propriedades do solo e sobrevivência de Stenocarpella em colmos de milho. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE CONTROLE BIOLÓGICO DE DOENÇAS DE PLANTAS, 12.; SIMPÓSIO DE MANEJO DE DOENÇAS DE PLANTAS, 16., 2016, Lavras. Integrando técnicas para entregar resultados: resumos... Lavras: NEFIT, 2016. p. 206.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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10. | | ZANDONADI, R. S.; PINTO, F. A. C.; SENA JUNIOR, D. G; QUEIROZ, D. M.; VIANA, P. A.; MANTOVANI, E. C. Identification of lesser cornstalk borer-attacked maize plants using infrared images Biosystems Engineering, London, v. 91, n. 4, p. 433-439, 2005.Tipo: Artigo em Periódico Indexado |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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11. | | PINTO, F. A.; TEIXEIRA, E. W.; GUIMARÃES-CESTARO, L.; MARTINS, M. F.; ALVES, M. L. T. M. F.; MESSAGE, D. Varroa destructor in Africanized honey bees in Brazil: genetic and reproductive profile. Sociobiology, v. 69, n. 1, e7340, 2022.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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12. | | SOUZA, Z. da S.; PASA, M. da S.; OLIVEIRA, P. R. D. de; FIORAVANÇO, J. C.; ARAÚJO, L.; PINTO, F. A. M. F. Avaliação de cultivares de pereiras europeias para a região de São Joaquim, SC. In: SIMPÓSIO DE FRUTICULTURA DA REGIÃO SUL, 1., 2017. Anais.....Chapecó, SC: FRUSUL, 28 a 29 jun. 2017.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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13. | | FARIA, M. R. de; GUIMARÃES, R. A.; PINTO, F. A. M. F.; SIQUEIRA, C. da S.; SILVA, C. A.; MEDEIROS, F. H. V.; BETTIOL, W. Contribution of organic amendments to soil properties and survival of Stenocarpella on maize stalk. Scientia Agricola, Piracicaba, v. 77, n. 6, e20180033, 2020.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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15. | | XAVIER, W. D.; CARNEIRO, L. F.; GUIMARÃES, C. M.; SILVA, J. V. de S.; PINTO, F. A.; RIBEIRO, D. O.; SOUSA, V. S.; RESENDE, A. V. de. Doses and application seasons of potassium in the soybean-corn succession in soil with improved fertility in the Southwest of Goiás. Journal of Agricultural Science, v. 11, n. 4, p. 307-317, 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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16. | | SANTOS, L. G.; ALVES, M. L. T. M. F.; MESSAGE, D.; PINTO, F. A.; SILVA, M. V. G. B.; TEIXEIRA, E. W. Honey Bee Health in Apiaries in the Vale do Paraíba, São Paulo State, Southeastern Brazil. Sociobiology, v. 61, n. 3, p. 307-312, 2014.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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17. | | BRIGHENTI, A. F.; MUNHOZ, B.; WÜRZ, D. A.; PASA, M. da S.; PINTO, F. A. M. F.; ARAÚJO FILHO, J. V. de; SILVA, A. L. da. Techniques to modify cluster architecture and their effect on the viticultural performance of the Sauvignon Blanc cultivar. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 55, e1900, 2020. Título em português: Técnicas para modificar a arquitetura dos cachos e seu efeito no desempenho vitícola da cultivar Sauvignon Blanc.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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19. | | CARNEIRO, M. A. C.; NAVES, A. de P.; SILVA, A. O.; BARBOSA, M. V.; PINTO, F. A.; SANTOS, J. V. dos; SAGGIN JUNIOR, O. J.; GUIMARÃES, P. T. G. Behavior of the biochemical attributes of a Oxisol submitted to high doses of gypsum in the coffee culture Coffee Science, v. 15, e151756, 2020.Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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20. | | GUIMARÃES, R. A.; ZANOTTO, E.; ZANOTTO, L. A. S.; MACHADO, J. C.; MELO, I. S. de; VON PINHO, R. G.; PINTO, F. A. M. F.; FORTÊS, P. H. O. S.; MEDEIROS, H. N.; MEDEIROS, F. H. V. Integrating fungicide and biocontrol foliar spray on maize grain yield and fumonisin content. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FITOPATOLOGIA, 49., 2016, Maceió. Anais... Maceió: Sociedade Brasileira de Fitopatologia, 2016. Ref. 254.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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Registros recuperados : 24 | |
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